Квартирний електрощиток — груповий щит, який встановлюється в квартирі для приєднання зовнішньої електромережі, яка подається на штепсельні розетки, освітлювальні прилади та стаціонарне електрообладнання підвищеної потужності (бойлери, електроплити, кондиціонери). У щитку встановлюються комутаційні та захисні апарати для окремих одиниць та груп елекроспоживачів. Він являє собою металевий або пластиковий ящик з дверцятами та монтажними пристроями, на які встановлюється захисно-регулююча апаратура.

 

Електрощиток, що вбудовується, монтується в нішу в стіні, накладний навішується на поверхню будівельних конструкцій. Зазвичай у багатоквартирних будинках електролічильник із вступним автоматом встановлюються окремо на сходовому майданчику. У будинках старої будівлі або в приватних будинках в електрощитку також розміщується електролічильник. У житлових будинках у квартирах прокладаються однофазні електромережі з напругою 220 В та частотою 50 Гц. Відповідно до Правил пристрою електроустановок (ПУЕ) внутрішні електричні лінії повинні виконуватися трипровідними (фазний провід L, нульовий N та нульовий захисний PE). Саме таке підключення електрощита є найпоширенішим. В офісі, магазині, громадських та комерційних приміщеннях матеріали та монтаж електрощитка не значно відрізнятимуться від квартирного пристрою. Різниця буде лише у кількості та характеристиках захисно-комутаційних апаратів.

Схема підключення та матеріали електрощитка

У старих будинках у квартирах зазвичай не встановлювалися індивідуальні електрощитки. Єдиним пристроєм захисту та управління електромережею були автоматичні пробки, які розташовувалися разом із електролічильником. З появою в кожному будинку потужного електрообладнання та зростанням навантаження, посиленням вимог до безпеки мешканці почали замінювати пробки на більш сучасні пристрої. Одним із найпростіших варіантів стало підключення двох автоматів, один із яких встановлювався на групу розеток, а другий на освітлення. Але сьогодні таке рішення не відповідає сучасним вимогам безпеки та умовам роботи електроапаратури.

 

Для зручності керування та дотримання правил безпеки квартирний електрощиток повинен складатися з таких обов’язкових елементів:

1) Вступний апарат зазвичай встановлюється перед лічильником і призначається для автоматичного або ручного знеструмлення всієї квартирної лінії електроживлення. При однофазній мережі 220 використовується двополюсний автомат. Він захищає всю електропроводку від перевантажень та коротких замикань. Відповідно до правил ПУЕ вступний автомат обов’язково повинен встановлюватися у квартирному електрощитку або перед ним (коли лічильник винесено за межі квартири). За конструкцією є звичайний автоматичний вимикач.

 

2) Пристрій захисного відключення (ПЗВ) необхідний для захисту від ураження струмом. Для всієї квартири підійде ПЗВ на 30 мА. Рекомендується встановлювати окреме ПЗВ на ванну кімнату та всі електроприлади, що контактують з водою. Для цього підійдуть пристрої на 10 мА.

 

3) Реле напруги захищає мережу від стрибків напруги та ситуацій, коли відгоряє нульовий провід. При перевищенні номінальної напруги пристрій автоматично вимикає живлення.

 

4) Автоматичні вимикачі встановлюються на кожну групу розеток та вимикачів. Необхідно розбити всі прилади освітлення та розетки на окремі групи, наприклад, по приміщеннях та захистити їх за допомогою автоматів.

Після вибору комплектуючих електрощитка необхідно підібрати відповідний корпус. Корпуси електричних щитків розрізняються за такими параметрами:

матеріал – пластик або метал;

 

кількість модулів, що монтуються (комутаційних або захисних апаратів) — від 1 до більше 200;

 

спосіб кріплення елементів – на DIN-рейку або безпосередньо на корпус;

 

тип дверцят — прозора, непрозора або без дверцят;

 

ступінь пиловологозахисту — від IP20 до IP66;

 

спосіб монтажу — вбудований або накладний;

 

колір — сірий, білий чи чорний;

 

габаритні розміри — щиток повинен поміщатися в заплановане місце встановлення;

 

наявність місця під електролічильник;

 

виробник – слід вибирати шафи від надійних брендів Hager, Schneider Electric, IEK, Legrand, Lezard.

Ціна збірки та монтажу електрощита

Вартість складання електрощитка залежить від складності електричної лінії, параметрів електромережі, кількості модулів, що встановлюються. Правильно буде замовити у електриків комплексний монтаж із вирізкою ніші для щита, набір елементів, підключення та перевірки працездатності. Вартість комплексної установки електрощитка на 12 – 24 модулів перебуватиме в межах 2000 грн., 36 – 54 модулі – близько 4500 грн., 72 – 96 модулів – близько 9000 грн. Вартість врізання щита в стіну враховується окремо та залежить від матеріалу будівельних конструкцій. Врізання в стіну із цегли або бетону щитка на 36 модулів коштуватиме близько 400 грн., на 96 модулів – у межах 700 грн.

Де можна замовити монтаж електрощитка в Києві?

Складання та монтаж електрощитка є складним специфічним завданням, яке вимагає від виконавця наявності професійних знань та досвіду. Тому від самостійної установки доведеться відмовитися, якщо ви не професійний електрик. Залучати до такої роботи приватних майстрів теж ризиковано, оскільки не можна бути впевненим у їхній компетентності та відповідальності. При неякісному складанні щитка можуть виникнути проблеми, які доведеться виправляти досвідченішим майстрам. Найнадійнішим варіантом монтажу електрощитка у квартирі є співпраця зі спеціалізованими електромонтажними компаніями. Кваліфіковані електрики таких компаній самостійно розрахують необхідні матеріали та складуть схему, закуплять матеріали за зниженими цінами, зроблять професійний монтаж електрощитка та перевірять справність системи. Також вони нададуть гарантію на якість виконаних робіт.

 

Компанія «Електромонтаж з нуля» — команда експертів у сфері проектування, монтажу, ремонту, налаштування, обслуговування електричних мереж та обладнання у Києві та Київській області. Наші фахівці виконають електромонтажні роботи у квартирі, офісі, комерційних, адміністративних та громадських, складських та виробничих приміщеннях. У компанії зібрано колектив досвідчених талановитих електриків, які мають IV – V групи електробезпеки та допуск на виконання робіт під напругою. Наша компанія має всі необхідні дозвільні документи на ведення господарської діяльності та виконання робіт підвищеної небезпеки. Співробітники виробляють якісний електромонтаж у відповідність до вимог ПУЕ, ДБН, ДСТУ та високими галузевими стандартами.

 

Телефонуйте +38-063-548-13-54 — професійні електрики компанії «Електромонтаж з нуля» оперативно відреагують на виклик, приїдуть на об’єкт замовника у зручний час, запропонують оптимальний варіант вирішення поставленого завдання. Наші співробітники зроблять якісний монтаж електрощитка за найпривабливішими цінами у Києві.

Бажаєте замовити послуги електрика в Києві або отримати консультацію спеціаліста?

Зв'яжіться з нами, і ми розгорнуто відповімо на всі ваші запитання